משרד הבריאות

אפשריבריא

ממכר אוכל בקיוסקים

שלום רב,
 

מטרת השאלון הזה הינו ללמוד על המצב בפועל בנושא מכירת מזון בקפיטריות, מזנונים או קיוסקים ברשות המקומית, כגון: מתנ"ס, מוסדות חינוך, אולמות ספורט, בריכות ועוד. 
ממצאים של המיפוי יכולים לשמש בסיס לשיפור טיב המזונות הנמכרים כגון באמצעות עדכון המכרז למכירת מזון, עבודה עם גורמים שונים ברשות לשיפור מזון שמוגש במזנונים או עריכת תוכנית התערבות לשינוי התנהגות התושבים. הכלי גם יכול לשמש למעקב אחר מידת ההטמעה של הפעולות לשינוי מכירת מזון במקומות אלו.
 

ממצאי המחקר יפורסמו בצורת נתונים מסכמים של כלל התשובות ולא יפורסמו נתונים שיאפשרו זיהוי משתתפים.
 

השתתפותך איננה חובה, אנו מודים לך מראש על נכונותך לקחת חלק במחקר. 
 

צוות אפשריבריא 

* השדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה

כלי מיפוי אפשריבריא בעיר: מכירת מזון ומשקאות בריאים בקפיטריות, מזנונים או קיוסקים
 

חלק ראשון: מידע על מקום המיפוי
 

הכלי מבוסס על: תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך, תשע"ט – 2018, חוזר מנכ"ל הזנה וחינוך לתזונה נכונה במוסדות חינוך – אפריל 2016, ניסיון של רשויות שותפות – אום אל פחם, ערערה, תל-אביב יפו.

תאריך המיפוי

שם הרשות

מחוז הרשות (של משרד הבריאות):

מחוז הרשות (של משרד הבריאות):

שם המקום

סוג המקום

סוג המקום

הזן אחר ...

תפקיד מבצע המיפוי

תפקיד מבצע המיפוי

הזן אחר ...

מספר מיפוי במקום זה

מספר מיפוי במקום זה

הזן אחר ...

חלק שני: תשאול בנוגע לנקודת ממכר המזון

מהו אמצעי המכירה במקום?

מהו אמצעי המכירה במקום?

מיהו הגורם האחראי על מכירת המזון?

מיהו הגורם האחראי על מכירת המזון?

הזן אחר ...

האם הספק פועל על בסיס מכרז של הרשות המקומית?

האם הספק פועל על בסיס מכרז של הרשות המקומית?

שאלה לגורם האחראי על מכירת המזון: האם אתה שמעת על או מכיר את חוזר מנכ"ל "הזנה וחינוך לתזונה נכונה במוסדות חינוך – אפריל 2016"?

שאלה לגורם האחראי על מכירת המזון: האם אתה שמעת על או מכיר את חוזר מנכ"ל "הזנה וחינוך לתזונה נכונה במוסדות חינוך – אפריל 2016"?

שאלה לגורם האחראי על מכירת המזון: האם אתה שמעת על או האם מכיר את "תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך, תשע"ט – 2018"?

שאלה לגורם האחראי על מכירת המזון: האם אתה שמעת על או האם מכיר את "תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך, תשע"ט – 2018"?

שאלה לגורם האחראי על מכירת המזון: האם אתה פועל או מנסה לפעול על פי "תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך, תשע"ט – 2018"?

שאלה לגורם האחראי על מכירת המזון: האם אתה פועל או מנסה לפעול על פי "תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך, תשע"ט – 2018"?

האם הנהלת המוסד החינוכי, ההורים, התלמידים והרשות המקומית הגיעו להחלטה משותפת בנושא מכירת מזון ומשקאות בשטח המוסד החינוכי?

האם הנהלת המוסד החינוכי, ההורים, התלמידים והרשות המקומית הגיעו להחלטה משותפת בנושא מכירת מזון ומשקאות בשטח המוסד החינוכי?

בנוגע למכירת אוכל במקומות ציבוריים, רצוי לשלב גורמים שונים בקבלת ההחלטות. גורמים שונים הכוונה, במוסד חינוכי: צוות, הורים, תלמידים והרשות המקומית; במתנ"ס: צוות, ציבור רחב, והרשות המקומית;  במקום עבודה: צוות עובדים, רשות מקומית וכד'. 

האם התקבלו החלטות במשותף על ממכר מזון על ידי גורמים שונים בנוגע לנושאים הבאים?

שאלות כן חלקי לא לא רלוונטי

אמצעי המכירה (מזנון, קיוסק, קפיטריה, מכונה)

הרכב המזון

מחירי המזון

חלק שלישי: מיפוי המזון והמשקאות הנמכרים במקום

בנוגע לסביבה ותברואה בנקודת המכירה

שאלות כן חלקי לא לא רלוונטי

האם הסביבה נקייה?

האם מוצבים פחי אשפה ומיכלי מחזור בסמוך?

האם הסביבה נעימה?

האם קיימים ברזי מים לשתייה?

במקרה שקיים מטבח, האם הוא נקי?

האם הסביבה כוללת מערכות ישיבה?

האם קיימות פרסומות מסחריות?

האם קיים פרסום של היצע המזון?

האם קיים פרסום של הרכב המזון?

האם קיים פרסום של מחיר המזון?

בנוגע לסידור האוכל או פלנוגרמה

שאלות כן חלקי לא לא רלוונטי

האם הבחירה הבריאה בולטת לעין?

האם יש קדימות למאכלים בריאים במדפים או בסביבה של הקיוסק או המכונה?

האם יש מדף או אזור בולט של חטיפים וממתקים בקרבה לעמדת התשלום?

האם קיימות מכונות ממכר אוטומטיות במקום? (הכוונה לכל שטח המוסד, לדוגמה שטח בית הספר)

האם קיימות מכונות ממכר אוטומטיות במקום? (הכוונה לכל שטח המוסד, לדוגמה שטח בית הספר)

בנוגע למכונות ממכר אוטומטיות:

שאלות כן חלקית לא לא רלוונטי

האם נמכרים במכונות האוטומטיות מים?

האם נמכרים במכונות האוטומטיות ירקות?

האם נמכרים במכונות האוטומטיות פירות?

האם נמכרים במכונות האוטומטיות חטיפים דלי קלוריות ודלי שומן?

האם נמכרים משקאות מתוקים וממותקים: שתייה מתוקה, מיצים, משקאות דיאטטיים, משקאות אנרגיה

האם נמכרים חטיפים עתירי שומן, מלח וסוכר: צ'יפס, חטיפים מלוחים, קרקרים מעל 3%

האם נמכרים ממתקים?

היכן ממוקמת מכונת ממכר המזון?

כמה מכונות ממכר מזון יש במוסד?

כמה מכונות ממכר מזון יש במוסד?

האם קיים מגוון של מזון ומשקאות המותרים למכירה במזנון, קיוסק, קפיטריה?

האם קיים מגוון של מזון ומשקאות המותרים למכירה במזנון, קיוסק, קפיטריה?

בנוגע לסוגי המזון הבריא בנקודת המכירה, האם נמכרים הפריטים הבאים:

שאלות כן לא לא רלוונטי

פירות טריים

סלט פירות טרי ללא תוספת סוכר או ממתיק

סלט ירקות טרי

ירקות חתוכים

יוגורט טבעי או לבן עד 3%

מנה אישית של קרקרים עם מלח עד 200 מ"ג ועד 3% שומן

קופסה קטנה של טונה

קופסה קטנה של גבינה עד 5%

מנה אישית (30 גר') של דגני בוקר, עשירים בסיבים תזונתיים המכילים חצי כפית סוכר לכל היותר ורמות נמוכות של שומן

מנה של גרנולה בתוספת מנת חלב או יוגורט עד 3% שומן (150 מ"ל)

תערובת פירות יבשים ללא ציפוי מלח, סוכר או בצק

תפוח אדמה מבושל או אפוי עם ירקות או טונה או קטניות או פטריות או יוגורט 3%

בשר: חזה בקר, עוף או הודו עשויים בגריל או מעל מצלה. לא מטוגן

פילה דג ללא עצמות אפוי או מבושל או מאודה. לא מטוגן

טופו אפוי או מבושל או מאודה. לא מטוגן

פשטידה או לזניה או קיש של ירקות וגבינה

פסטה או רביולי ברוטב עגבניות וטופו או גבינה עד 9%

מרק מינסטרונה מירקות טריים או קפואים, ומקטניות ומדגנים ללא אבקות מרק

סלט בהרכבה אישית בתוספת מנת חלבון: גבינה, טונה, גרגרי חומוס, קטניות, ביצה קשה, טופו, או עדשים בצבעים שונים

מאפים מקמח מלא או מקמח דגן מלא או מדגן מלא שאין בהם כמות גבוהה של שומן, נתרן או סוכר

מוצרי חלב: גבינות קשות, רכות, לבן או יוגורט שאין בהם כמות גבוהה של שומן או נתרן

מזונות מן הצומח בעלי תכולה של שומן צמחי בלתי רווי: טחינה, אבוקדו, שמן זית, שמן קנולה

מנות מן החי ומן הצומח, תבשיל קטניות, ביצים, חלקי בשר בקר רזה, דג ועוף בלא עור ושאין בהם כמות גבוהה של שומן או נתרן

ארטיקים (קרטיבים), שלגונים וגלידות בגודל מנה עד 80 גרם, שאין בהם כמות גבוהה של שומן או סוכר ובלא תוספת ממתיקים

מזונות שעברו אפייה, צלייה, אידוי, בישול או הקפצה; בישול או טיגון מלא של ביצים

ממרחי קטניות, ירקות, וגבינות שאין בהם כמות גבוהה של שומן, סוכן או נתרן, טחינה גולמית, סלט חומוס עם אחוז שומן שאינו עולה על 9%

כריכים, לחמניות , פיתות מקמח מלא עם מילויים וממרחים מותרים ותוספת ירק (כגון ביצה קשה, גבינה עד 5% שומן, חומוס עד 9% שומן, טחינה, טונה, פסטרמה עם אחוז חלבון גבוה)

רטבים לסלט על בסיס בריא שמן זית, שמן קנולה, לימון, תבלינים ועשבי תיבול מיובשים או טריים

בנוגע לסוגי השתייה הבריאה בנקודת המכירה, האם נמכרים הפריטים הבאים:

שאלות כן לא לא רלוונטי

מים

חלב ללא סוכר או ממתיק

משקה סויה ללא סוכר או ממתיק

תה או קפה (מכיתה ח' בלבד)

מים עם צמחי תבלין (לואיזה, נענע)

מיץ פרי בהתאם לתקנות

מספר המוצרים הנמכרים המסומנים בסמל ירוק לפי תקנות סימון תזונתי? (מספר בלבד)

איזה מבין המזונות הלא בריאים נמכרים בנקודת המכירה?

שאלות כן לא לא רלוונטי

מזון המסומן בסמל אדום לפי תקנות סימון תזונתי

ממתקים או סוכריות כולל גומי לעיסה, מיני סוכריות (סוכריות גומי או סוכריות ג'לי), שוקולד וחטיפי שוקולד

אם נמכרים ממתקים: כמה סוגי ממתקים נמכרים?

חטיפים עתירי שומן, מלח וסוכר: צ'יפס, חטיפים מלוחים, קרקרים מעל 3%

אם נמכרים חטיפים עתירי שומן, מלח וסוכר: כמה סוגי חטיפים נמכרים?

משקאות מתוקים וממותקים: משקאות אנרגיה, ברד, משקאות מתוקים או בתוספת ממתיקים, מיץ פירות (למעט מיץ לפי התקנות), קפה או תה (עד כיתה ז' כולל)

אם נמכרים משקאות מתוקים וממותקים: כמה סוגי משקאות נמכרים?

מאפים עשירים בשומן או נתרן: בורקס, מלאווח, ג'חנון, פיצה

אם נמכרים מאפים עשירים בשומן: כמה סוגי מאפים נמכרים?

מזון מעובד מהחי והצומח המכיל פוספטים וניטרטים: נקניקיות, המבורגרים, קבב, שניצלים מעובדים ואואו מטוגנים

מזון מעובד מהצומח – קטניות, ירקות, דגנים שהוספו להם חומרים מסמיכים, מרככים, מייצבים, משמרים, סיבים, חומרי כבישה, סופחי מים, חומרים משפרי טעם

אם נמכר מזון מעובד מהחי והצומח המכיל פוספטים וניטרטים כמה סוגי מזון נמכרים?

מזונות עשירים בסוכר: עוגות, עוגיות, רוגלך, קרואסונים, ופלים

מנות להכנה מהירה: מנות אישיות ארוזות מראש, המוכנות על בסיס אבקה להכנת מחיות ומרקים וכן ציפס

מזון עם כמות גבוהה של נתרן: אבקות מרק, חמוצים, פיצוחים מלוחים

אבקות תיבול ותערובות תיבול

רטבים מוכנים: מיונז, קטשופ, רטוב סויה, חמאה, מרגרינה

מוצרים שאינם מקמח מלא או דגנים מלאים (כולל אורז, קוסקוס, פסטה, אטריות)

לחם, לחמניות, חלות ופיתות בהם תכולת הדגן המלא או קמח הדגן המלא נמוכה מ-80%

דגני בוקר בהם תכולת הדגן המלא או קמח הדגן המלא נמוכה מ-70%

ממרחים עם כמות גבוהה של שומן, נתרן או סוכר כולל שוקולד, חלבה, דבש, סילאן, ריבת חלב או ריבה

מזונות שעברו טיגון, למעט טיגון ביצים

מוצרי חלב בהם כמות גדולה של שומן או נתרן: גבינות קשות, רכות, לבן או יוגורט, מוצרי חלב מתוקים או בתוספת ממתיקים

ארטיקים (קרטיבים), שלגונים וגלידות שיש בהם כמות גבוהה של חומצות שומן רווי או סוכר

אם נמכרים מזונות עשירים בסוכר, כמה סוגי מזונות נמכרים? (מספר בלבד)

אם נמכרים ממתקים: כמה סוגי ממתקים נמכרים? (מספר בלבד)

אם נמכרות מנות אישיות מתועשות להכנה מהירה של מרקים ומאכלים, כמה סוגי מנות נמכרים? (מספר בלבד)

מספר המוצרים הנמכרים המסומנים בסמל אדום לפי תקנות סימון תזונתי?

עבור רגישים או אלרגיות, האם נמכרים כריכים מלחם נטול גלוטן?

עבור רגישים או אלרגיות, האם נמכרים כריכים מלחם נטול גלוטן?

עבור רגישים או אלרגיות, האם נמכרים כריכים ללא מרכיבים חלביים?

עבור רגישים או אלרגיות, האם נמכרים כריכים ללא מרכיבים חלביים?

מידע נוסף על סוגי המזון והמשקאות הנמכרים במקום

מידע נוסף על הסביבה של נקודת המכירה

ניתן להוסיף כאן תמונהשל נקודות הממכר

גודל קובץ מירבי: 5MB
סיומות קובץ מותרות: csv,txt,gif,bmp,Doc,Docx,pdf,xls,xlsx,ppt,pptx,tiff,png,jpg,tif

One file only.
מוגבל ל 10 MB.
סוגים מותרים: csv, txt, gif, bmp, doc, docx, pdf, xls, xlsx, ppt, pptx, tiff, png, jpg, tif.

חלק רביעי: מידע על התערבות

האם נערך מפגש בו ניתן הסבר בע"פ על מכירה והגשה של מזון בריא בקפיטריה, מזנון או קיוסק?

האם נערך מפגש בו ניתן הסבר בע"פ על מכירה והגשה של מזון בריא בקפיטריה, מזנון או קיוסק?

תאריך המפגש

מספר המשתתפים (מספר בלבד)

גורמים שהשתתפו

האם נכתב מכרז בהתאם להמלצות משרד הבריאות או תקנות משרד החינוך להגשות מזון בריא במוסדות?

האם נכתב מכרז בהתאם להמלצות משרד הבריאות או תקנות משרד החינוך להגשות מזון בריא במוסדות?

תאריך המכרז

מה נכלל במכרז?

האם נערך פרויקט במשותף עם הגורמים שמספקים מזון?

האם נערך פרויקט במשותף עם הגורמים שמספקים מזון?

תיאור הפרויקט

תקופת הפרויקט, תאריך תחילה

תקופת הפרויקט, תאריך סיום

משתתפים בפרויקט

האם נערך פרויקט נלווה עם התושבים, תלמידים או עובדים בנושא תזונה בריאה?

האם נערך פרויקט נלווה עם התושבים, תלמידים או עובדים בנושא תזונה בריאה?

תיאור הפרויקט

תקופת הפרויקט, תאריך תחילה

תקופת הפרויקט, תאריך סיום

משתתפים בפרויקט

האם נערך ליווי של גורם חיצוני לתהליך ההתערבות?

האם נערך ליווי של גורם חיצוני לתהליך ההתערבות?

תפקיד הגורם המלווה

תפקיד הגורם המלווה

הזן אחר ...

האם התהליך כולל מרכיבי הערכה ומדידה נוספים?

האם התהליך כולל מרכיבי הערכה ומדידה נוספים?

פירוט מרכיבי הערכה ומדידה

מידע נוסף על תהליך ההתערבות

Leave this field blank